Nieuwe richtlijnmodules Behandeling van wervelfracturen bij osteoporose

Nieuwe richtlijnmodules Behandeling van wervelfracturen bij osteoporose

Onlangs verscheen de richtlijn Osteoporose en fractuurpreventie. Hierin kwam de behandeling van wervelfracturen niet aan bod.

 

Gebroken wervels kunnen veel rugpijn of andere lichamelijke klachten geven en kunnen leiden tot verminderde mobiliteit. Daarom zijn er nu modules aan de richtlijn toegevoegd over de behandeling van wervelfracturen in de context van osteoporose.

 

In de aanvullende modules worden verschillende behandelingen van wervelfracturen in het kader van osteoporose besproken. Er worden aanbevelingen gedaan over percutane cementaugmentatie, braces en fysio-/oefentherapie, evenals over multidisciplinaire afstemming in de behandeling van wervelfracturen.

 

De richtlijnmodules zijn bestemd voor alle leden van de beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg voor deze groep patiƫnten. Denk aan orthopeden, (trauma)chirurgen, radiologen, internisten, reumatologen, klinisch geriaters, internisten-ouderengeneeskunde, specialisten ouderengeneeskunde, fysiotherapeuten en oefentherapeuten, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten werkzaam op het gebied van osteoporose en wervelfracturen.

 

Samenwerking

 

Het initiatief voor deze richtlijnmodules is afkomstig van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). De richtlijnmodules zijn opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de orthopeden, internisten, klinisch geriaters, reumatologen, (trauma)chirurgen, radiologen, anesthesiologen, fysiotherapeuten en de Osteoporose Vereniging. Vertegenwoordigers van huisartsen, oefentherapeuten en verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten hebben hun standpunten ingebracht vanuit de klankbordgroep. De richtlijn is ontwikkeld met ondersteuning van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

 

Bekijk de richtlijn